Πώς να επανεκκινήσετε την επιχείρησή σας μετά την Πανδημία. 6 διδάγματα από έναν πελάτη που παρέμεινε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του covid-19 lockout.
Για τις εταιρείες που παρέμειναν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του covid-19 lockout ήταν τόσο δύσκολο όσο και προκλητικό. Πρώτον, πρέπει να αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα, τα συναισθήματα των ανθρώπων, το ηθικό και το άγχος και την απειλή μόλυνσης του προσωπικού και τον υπολείπων.
Το να παραμείνεις σε καλό δρόμο και να συνεχίσεις απρόσκοπτα την επιχειρηματική δραστηριότητα σου ως συνήθως, να διατηρήσεις την αποδοτικότητα λειτουργίας και να διαχειριστείς τόσο τους προϊσταμένους αλλά και το πιο σημαντικό, του υπόλοιπους υπαλλήλους δεν είναι καθόλου εύκολο. Η αναστάτωση σε ένα ορισμένο βαθμό είναι αναπόφευκτη.
Να πώς καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση και τι μάθαμε:
1) Υιοθετήσαμε μια σειρά απλών, φιλικών προς τον χρήστη, προσανατολισμένων προς την ομάδα οδηγιών για τα μέτρα ασφάλειας & υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται από ομάδες και άτομα σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών.
Μάθαμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ευθείς, απλούς, εφαρμόσιμους οδηγούς. Μην τους συντρίψετε με τεράστιο όγκο πληροφοριών. Οι πολλαπλές πληροφορίες είναι για να τυγχάνουν ανάλυσης από την διοίκηση.
2) Προσπαθήσαμε από την αρχή να ανακουφίζουμε τους ανθρώπους από τον τρόμο, την ανασφάλεια και τον πανικό που δημιουργήθηκε μέσα από τις διάφορες ανοιχτές πηγές πληροφοριών και τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό ήταν ίσως το πιο δύσκολο μέρος! Πρόκειται για μια συνεχή δραστηριότητα και τα ακόλουθα μέτρα έχουν συμβάλει σημαντικά.
Μάθαμε ότι ο φόβος είναι αντιστρόφως ανάλογος με την παραγωγικότητα.
3) Εφαρμόσαμε γρήγορα μια σειρά διαδικτυακών διαύλων επικοινωνίας τόσο επίσημων όσο και ανεπίσημων. Διασφαλίσαμε ότι η επικοινωνία παράλληλα με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης παρέμεινε αδιάλειπτη, έτσι ώστε η διοίκηση και οι ομάδες να αγγίζουν συχνά τις βάσεις. Διατηρήσαμε το πρόγραμμα των εβδομαδιαίων, δεκαπενθήμερων και μηνιαίων συναντήσεων από πάνω προς τα κάτω, όπως είχε προγραμματιστεί πριν από την πανδημία απλώς τώρα πραγματοποιούνται online.
Μάθαμε ότι η επικοινωνία με τους ανθρώπους μας παραμένει σημαντική. Είναι ακόμη πιο σημαντική κατά τη διάρκεια κρίσεων! Μάθαμε επίσης ότι οι τηλε-συναντήσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικές όταν πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στις συνθήκες των ζωντανών συναντήσεων. Δηλαδή, ενεργοποιώντας τόσο ήχο όσο και βίντεο.
4) Χωρίσαμε μεγάλα τμήματα και ομάδες σε μικρότερες ομάδες που εργάζονται εναλλακτικά, παρόλο που οι μικρότερες ομάδες έπρεπε να εργαστούν σκληρότερα, πιο έξυπνα και μερικές φορές περισσότερες ώρες για να δώσουν τα αποτελέσματα.
Μάθαμε ότι οι μικρότερες ομάδες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, εστιασμένες, ευκίνητες και ευέλικτες.
5) Αναπτύξαμε και ολοκληρώσαμε ψηφιακά εργαλεία ανάλυσης και αναφοράς για την παροχή των βασικών πωλήσεων, οικονομικών, παραγωγικών, λειτουργικών και άλλων σημαντικών δεδομένων και πληροφοριών ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε τα ανώτερα διοικητικά στελέχη, τα κατώτερα διευθυντικά στελέχη, οι επόπτες και οι επικεφαλής των ομάδων να οδηγούνται συνεχώς με βάση ενημερωμένα δεδομένα και πληροφορίες που χρειάζονται καθώς προχωρούν.
Μάθαμε 2 πράγματα:
α) Όταν πρόκειται για δεδομένα και πληροφορίες, όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο. Τούτου λεχθέντος, είναι ζωτικής σημασίας να παρέχουμε τα σωστά δεδομένα και όχι οποιαδήποτε δεδομένα.
β) Οι άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα όταν είναι εξοπλισμένοι με τα σχετικά στοιχεία και τις πληροφορίες εγκαίρως, κινητοποιούνται και ενεργούν εγκαίρως.
6) Καθώς προχωρούσαμε, εντοπίσαμε κενά επιδόσεων που μεταφράζονται σε κενά δεξιοτήτων και που μας οδήγησαν να σχεδιάσουμε γρήγορα σύντομα, πρακτικά και εστιασμένα, online εκπαιδευτικά μαθήματα για την αντιμετώπιση του χάσματος δεξιοτήτων.
Μάθαμε ότι συχνά οι άνθρωποι υποαποδίδουν επειδή στερούνται απλών αλλά ζωτικής σημασίας δεξιότητες. Μόλις ενισχυθούν, οι άνθρωποι ευδοκιμούν.
Υπάρχει ένα μπόνους όφελος για τις παραπάνω δράσεις:
Μάθαμε ότι η πρόσθετη επίδραση όλων των παραπάνω δράσεων μας έδωσε μεγαλύτερη ταχύτητα, σαφέστερη εστίαση στη σημαντικότητα και δημιούργησε ένα καλύτερο περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς για τους περισσότερους εργαζόμενους που είναι συμμετοχικοί, καλύτερα ενημερωμένοι και νοιάζονται περισσότερο ο ένας για τον άλλο.