(Greek) ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Το ευρώ: Είναι το νόμισμα που ταιριάζει στα Δυτικά κράτη της Ευρώπης τα οποία έχουν αναπτύξει προϊόντα και υπηρεσίες ψηλής τεχνολογίας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας έτσι ώστε το ψηλό εργατικό κόστος και γενικότερα το ψηλό κόστος ζωής να απορροφάται από το προϊόν / υπηρεσία σε αυτές τις χώρες χωρίς πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Η Κυπριακή Οικονομία: Οι βασικοί πυλώνες είναι ο Τουρισμός, οι Κατασκευές και οι Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες (το τρίτο δεν το ασπάζομαι αλλά αφού το «πιπιλάνε» όλη μέρα οι ειδικοί το περιλαμβάνω).

Τουρισμός: Αφού δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε πρωτότυπα προϊόντα και παραμείναμε με τον Ήλιο και την Θάλασσα, οι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί θα είναι πάντα φθηνότεροι. Τελεία και παύλα! Ούτε τα «all inclusive» μας σώζουν, ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Κινέζοι!

Κατασκευές: Εξακολουθούμε να πουλάμε ακίνητα σε αξίες / τμ όπως στο Malibu, στην Νίκαια, στο Dubai. Τα μόνα ακίνητα που πουλιούνται σε αυτές τις τιμές είναι για «ξέπλυμα» και ας μην γελιόμαστε. Το ξέπλυμα γινόταν και γίνεται. Όπως βεβαίως γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό και στις Η.Π.Α, Αγγλία, Γερμανία.

Χρηματοπιστωτικός Τομέας: Επίσης εξακολουθούμε να κάνουμε τους έξυπνους. Να πουλούμε χρήμα (δάνεια) έως και 5 φορές πιο ακριβά από τις δυτικές χώρες και να το αγοράζουμε (καταθέσεις) επίσης κατ΄ αναλογία πολύ πιο ακριβά.

Και κάτι για την Διαφθορά: Διαφθορά υπάρχει σε όλα τα κράτη, ανεπτυγμένα και μη. Φαίνεται όμως ότι στα κράτη του Νότου της Ε.Ε. είναι και όπως την διασκέδαση. Υπάρχει ασυδοσία.

Επομένως, δύο είναι οι κατευθύνσεις που υπάρχουν και είναι και οι δύο εξίσου δύσκολες:

  1. Αλλάζουμε πορεία προς την τεχνολογία (βλέπε Ισραήλ) και την ψηλή προστιθέμενη αξία. Με τα μυαλά που «κουλιαντιρίζουμε» είναι χλωμό.
  2. Πάμε στην λίρα.

Το βέβαιο είναι όπως πάμε δεν θα φτάσουμε ποτέ στον προορισμό.

Το Μνημόνιο και οι πολιτικές λιτότητας (όπως αποκαλούνται) από μόνα τους οδηγούν σε μεγαλύτερη εξαθλίωση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Που το ξέρω; Από την Ελλάδα παραδείγματος χάριν. Είναι 5+ χρόνια ήδη σε Μνημονιακό καθεστώς και το χρέος αυξήθηκε, η ανεργία κρατείται σε ψηλά επίπεδα, το κατά κεφαλή εισόδημα συρρικνώνεται και οι αυτοκτονίες αυξάνονται. Θέλουμε και Παπά (ΚΤ, Υπ. Οικ., Οικονομολόγους, Τραπεζίτες νυν και πρώην) να μας τον πει. Μέσα σε Μνημονιακές συνθήκες ούτε ανάπτυξη μπορεί να γίνει ούτε επιτόκια να μειωθούν ούτε κοινωνική πρόνοια να εξασκηθεί ούτε υγεία και παιδεία να ενδυναμωθούν. Απλά ο «θάνατος» είναι πιο αργός και έτσι πιστεύουμε υποφερτός.

Βέβαια, στην Κύπρο υπάρχει ακόμα μια ιδιαίτερη παράμετρος που παρουσιάζεται κάθε καμιά δεκαπενταριά χρόνια: «Lucky Strikes!». Αυτή την περίοδο ενδεχόμενα τυχερά κτυπήματα να είναι η λύση του Κυπριακού και το Φυσικό Αέριο.

Yiannakis Mouzouris

B.Sc., Mech.Eng, M.Sc., Eng. Management

University of Kansas, U.S.A

Senior Business Consultant / Trainer

Survey

Do you feel that communication is a two-way process in your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

How we can Contribute?

Contact us here to find out what we can do for you or your business.