ΑΝΕΡΓΙΑ – Προφανώς αυτά που κάνουμε δεν είναι αποτελεσματικά!
Η ανεργία αυξάνεται επικίνδυνα και είναι «φώς φανάρι» ότι οι όποιες προσπάθειες γίνονται δεν φέρνουν αποτέλεσμα.
Η «οικονομική κρίση» δεν αποτελεί αιτιολογία για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων.
Στα πλαίσια της παρούσας κατάστασης της οικονομίας θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε:
1. Στοχευόμενα μέτρα ενθάρρυνσης αντί «καταπολέμησης» της
- Υπεργολαβικής εργασίας
- Κατ΄ οίκον εργασίας
- Μερικής απασχόλησης
Ούτως ή άλλως το «outsourcing» βοήθησε σημαντικά την Γερμανία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση τα τελευταία 20 χρόνια, εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από ανέκαθεν και είναι η νέα «trendy» τάση στην αγορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη.
Αντί επομένως να δαιμονοποιούμε τα πιο πάνω μέτρα θα έπρεπε να τα υιοθετήσουμε.
2. Σχέδια Επαγγελματικού Προσανατολισμού Νέων αλλά και Ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας γενικότερα σύμφωνα με τις σημερινές αλλά και αυριανές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στην Κύπρο είναι ανύπαρκτος.
2. Στοχευόμενα σχέδια εκπαίδευσης πρακτικής και βιωματικής εκπαίδευσης. Η λέξη κλειδί είναι το «στοχευόμενα». Σημαίνει σχέδια εξειδικευμένα με συγκεκριμένα κριτήρια για τους συμμετέχοντες και με μετρήσιμα αποτελέσματα που επιδιώκονται μέσα από κάθε σχέδιο.
Τα σχέδια τύπου «flat» – €8 / ώρα εκπαίδευσης σε κάθε άνεργο που επιδιώκει να συμπληρώσει τα εισοδήματα του και να συνεχίσει την ανεργία δεν «έχουν υπόθεση», όπως «υπόθεση» δεν έχουν τα πακετοποιημμένα σχέδια τα οποία εκτελούνται από «άσχετους» για να εκμεταλλευτούν τα «κονδύλια».
3. Αναδιάρθρωση, η καλύτερα αναμηχάνευση (re-engineering) όλων των υφιστάμενων σχεδίων έτσι ώστε να αξιολογούνται με συγκεκριμένα μετρήσιμα και με χρονική διάρκεια κριτήρια ως προς τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ και όχι τις διαδικασίες, πριν την καταβολή των χορηγήσεων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία πρόσθετων εσόδων για την οικονομία γενικότερα και κατ’ επέκταση προς το κράτος.
4. Στοχευόμενα σχέδια στήριξης της μεταποιητικής βιομηχανίας που έχει εξαφανιστεί. Τα σχέδια θα πρέπει να είναι στα πλαίσια που αναφέρονται στο σημείο 4.
5. Στοχευόμενα σχέδια συγχώνευσης, συνεργασίας, κοινοπραξίας μεταξύ επιχειρήσεων στον ίδιο κλάδο ή ακόμα και σε συμπληρωματικούς κλάδους.
Όπως αντιλαμβάνεστε για όλα τα πιο πάνω η επιτυχία βασίζεται στον σχεδιασμό (κάποιοι πρέπει αν κάτσουν να δουλέψουν και όχι να τραβούν μόνο κονδύλια) των Σχεδίων έτσι ώστε:
- Να είναι στοχευόμενα με την υιοθέτηση ειδικών κριτηρίων συμμετοχής και εκμετάλλευσης και όχι για λαϊκισμό και εκμετάλλευση.
- Η οποιαδήποτε υποστήριξη (υλική, οικονομική κλπ) να δίνεται με βάση συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια αποτελεσμάτων για την οικονομία έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απόδοση της οποιασδήποτε επένδυσης.
Γιαννάκης Μουζούρης
Conicon Ltd