Ποτέ μην προσπαθήσετε να Αλλάξετε τους Ανθρώπους σε μια Επιχείρηση πριν Αλλάξετε το Επιχειρηματικό Μοντέλο και τα Συστήματα Διαχείρισης για να υποστηρίξετε τους Επιχειρηματικούς Στόχους
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μου με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και στελέχη σχετικά με τις οργανωτικές τους ανάγκες, προκύπτει ένα κοινό θέμα: η επιθυμία οι ομάδες τους να επιδείξουν μεγαλύτερη εστίαση, δέσμευση, πρωτοβουλία, ευθυγράμμιση με τους επιχειρηματικούς στόχους, συνεργασία και παραγωγικότητα.
Ομοίως, όταν εξετάζουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για έργα, οι στόχοι συχνά περιστρέφονται γύρω από την αύξηση των πωλήσεων, την ενίσχυση της κερδοφορίας, τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, τον έλεγχο του κόστους, την καινοτομία προϊόντων / υπηρεσιών και την επέκταση της αγοράς.
Ανεξάρτητα από τον κλάδο ή την κλίμακα, οι επιχειρηματικοί στόχοι τείνουν να συγκλίνουν γύρω από την επιδίωξη του κέρδους μέσω της βελτιστοποίησης των πωλήσεων και της διαχείρισης του κόστους, παράλληλα με την προσπάθεια καλύτερης εξυπηρέτησης των υφιστάμενων αγορών ή εξερεύνησης νέων. Η επίτευξη αυτών των στόχων συχνά εξαρτάται από την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας της διοίκησης και των ομάδων.
Ωστόσο, από την εμπειρία μου σε έργα συμβουλευτικής, έχω παρατηρήσει ότι πολλοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν μια θεμελιώδη πρόκληση: τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα και τα συστήματα διαχείρισης δεν υποστηρίζουν αποτελεσματικά τις επιθυμητές φιλοδοξίες και στόχους. Γίνεται φανερό ότι το πρωταρχικό εμπόδιο στην αλλαγή δεν έγκειται μόνο στα άτομα μέσα στον οργανισμό, αν και η ανάπτυξή τους είναι ζωτικής σημασίας, αλλά μάλλον στην ανεπάρκεια του επιχειρηματικού μοντέλου και των υποστηρικτικών συστημάτων.
Η συνειδητοποίηση προκύπτει όταν η ουσιαστική αλλαγή απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, ξεκινώντας από τον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου και των υποστηρικτικών συστημάτων προς την προώθηση της ευθυγράμμισης, της συνεργασίας, της απόδοσης και της ευελιξίας. Συχνά, οι οργανωτικές δομές και οι λειτουργίες ανθρώπινου δυναμικού δεν ευθυγραμμίζονται με τα επιθυμητά αποτελέσματα, προκαλώντας δυσφορία μεταξύ της ανώτατης διοίκησης και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων όταν έρχονται αντιμέτωποι με την ιδέα ότι η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από πάνω προς τα κάτω.
Για να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα απόδοσης και ευημερίας επωφελή για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, είναι επιτακτική ανάγκη να αξιολογήσουμε και να είμαστε ανοιχτοί στην τροποποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου και των υποστηρικτικών συστημάτων. Μια στρατηγική στροφή προς τη διαχείριση της απόδοσης καθίσταται απαραίτητη για την ενστάλαξη χαρακτηριστικών όπως η ευελιξία, η συνεργασία, ο προσανατολισμός στο στόχο και η ανθεκτικότητα εντός του οργανισμού.
Κεντρικό στοιχείο αυτού του μετασχηματισμού είναι ο σχεδιασμός ενός επιχειρηματικού μοντέλου και μιας οργανωτικής δομής που βασίζεται σε δύο πυλώνες: τη στρατηγική και τη διαχείριση της απόδοσης. Αυτό το ανθεκτικό πλαίσιο λειτουργεί ως μηχανισμός αυτορρύθμισης, διασφαλίζοντας την ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους και τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων. Με την προώθηση μιας στρατηγικής προσέγγισης διαχείρισης απόδοσης, οι οργανισμοί μπορούν να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα που είναι ταχύτερη, πιο συνεργατική, προσανατολισμένη στο στόχο, ευέλικτη και ανθεκτική, οδηγώντας έτσι σε βιώσιμη ανάπτυξη και επιτυχία.
Yiannakis Mouzouris
Strategy and Performance Management
Expert / Business Consultant / Trainer
B.Sc. Mechanical Engineering
M.Sc.Engineering Management, US