7 κοινά Λάθη Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων – Τι να αποφεύγετε
Οι Κρίσεις είναι Απρόβλεπτές αλλά και Αναμενόμενες! Μπορούν να έρθουν από παντού και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζει κανένας.
Πολύ λίγες επιχειρήσεις / οργανισμοί έχουν ένα σωστό πλάνο διαχείρισης κρίσεων – οι υπόλοιπες φαίνεται και από την αντιμετώπιση τους ότι κάνουν σπασμωδικές κινήσεις.
Πολλοί θεωρούν ότι ξέρουν τι να κάνουν αν έρθει η κρίση.
Εντελώς λανθασμένες αντιλήψεις ! Oι οποίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις!
Πιο κάτω θα δείτε τα 7 κοινά λάθη επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων για να αποφεύγετε:
1. Κάνεις τον Στρουθοκάμηλο
Η πιο συνήθης πρακτική, δεν ανακοινώνεις και δεν κάνεις τίποτα για την κρίση που έχει προκληθεί. Πιστεύεις ότι το κοινό θα πιστέψει ότι είναι κουτσομπολιά και ότι θα ξεχαστεί!
Αγνοείς την κατάσταση για να δεις την αντίδραση του κοινού!
- Βέβαια οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι η Πρώτη Αντίδραση είναι το ΠΑΝ στην διαχείριση Κρίσεων (ακόμα και αν το κοινό δεν το γνωρίζει την κρίση ακόμη)
2. Αργές Αποφάσεις
Αφού έχει βγει δημόσια η κρίση και δεν μπορείς να το κρύψεις αργείς να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση – ανακοίνωση, λόγω του ότι δεν είσαι προετοιμασμένος.
- Ο κανόνας λέει να Απαντήσετε γρήγορα – “Golden Hour Rule”
3. Σχεδιάζεις Επικοινωνιακό Πλάνο Διαχείρισης αφού έχει βγει Δημόσια η Κρίση
Άλλη μια συνήθης πρακτική να σχεδιάζετε το επικοινωνιακό πλάνο αφού έχει προκληθεί η κρίση. Σπασμωδικές κινήσεις – ανακοινώσεις και πράξεις οι οποίες δείχνουν καθαρά τον αντιεπαγγελματισμό της επιχείρησης.
- Η πρόληψη είναι η καλύτερη διαχείριση καθώς γνωρίζεις τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσεις και δεν χεριάζετε να πανικοβάλλεσαι.
4. Δεν είσαι ειλικρινής με το κοινό
Οι περισσότεροι δεν λένε την αλήθεια, την παραποιούν ή ακόμη λένε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν καθώς πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση της κρίσης.
- Η ειλικρίνεια είναι το κλειδί για να μεταφέρεις τα σωστά μηνύματα προς τους πελάτες! Και να θυμάστε ότι όταν είστε στο προσκήνιο με μία κρίση, το κοινό γίνετε πιο καχύποπτο έτσι ανακαλύπτονται πολύ εύκολα τα ψέματα και ενισχύουν την κακή διαχείριση
5. Αγνοείς συγκεκριμένα ΜΜΕ ή κοινωνικά δίκτυα
Καλώς ή κακώς τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα είναι αυτά που μεγιστοποιούν την κρίση ή την ελαχιστοποιούν. Εάν αγνοείς κάποια από αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι προσπαθείς να αποφύγεις καταστάσεις και δεν έχεις άτομα υπεύθυνο για την επικοινωνία προς τα έξω.
- Μιλήστε με όλους και όλα για να είστε σωστοί επικοινωνιακά και επιλέξτε άτομο το οποίο είναι άριστο στην επικοινωνία.
6. Δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας
Αναφέρεστε στο τι έχει προκληθεί και πως νιώθετε από την πλευρά σας αλλά δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες τις δικές σας. Όσο περισσότερο λέτε στον κόσμο το πρόβλημα σας , τόσο περισσότερο κακό κάνετε στην επιχείρηση σας.
- Έχετε ευθύνες, από την στιγμή που έχει συμβεί σε εσάς – ίσως φταίει μια πράξη σας ή Η ανοχή σας. Δεν έχει σημασία όμως – Το να αναλάβεις τις ευθύνες σου είναι βασικός κανόνας.
7. Ανακοινώνεις Πλάνο αλλά όχι συγκεκριμένες πράξεις
Αφού βλέπεις ότι δεν μπορείς να αποφύγεις πράγματα, τότε ανακοινώνεις ένα πλάνο γενικό για να καθησυχάσεις το κοινό/πελάτες σου. Κάτι το οποίο κάνει ακριβώς το αντίθετο.
- Οτιδήποτε θα ανακοινώσεις να είναι συγκεκριμένες πράξεις οι οποίες θα βοηθήσουν, απαλύνουν την αγωνία του κόσμου.
Είμαι σίγουρη ότι βάση των πιο πάνω βασικών λαθών επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων θα έχετε αναγνωρίσει τα λάθη που κάνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις.
Σημασία έχει το τι κάνουμε από εδώ και πέρα και η καλύτερη διαχείριση είναι η πρόληψη !
Κάντε κλικ και πάρτε το Σχέδιο Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων – Crisis Communication Management Plan
Christofi Vasiliki
Communication, Soft Skills
NAMA Certified Anger Management Specialist, PR Specialist
Trainer and Coach